Een schade betekent tijd, kosten en in potentie ontevredenheid bij de huurder. Daarnaast heeft een structurele schadelast ook negatieve consequenties voor uw verzekerbaarheid. Hoe gaan wij de volgende trends gezamenlijk doorbreken?
De schaderesultaten in bepaalde segmenten zijn al jarenlang negatief. Het woningbouwsegment is hier helaas een goed voorbeeld van. Niet alleen stijgt het aantal schaden, maar ook de kosten per schade, mede als een gevolg van investering in duurzame oplossingen. Ook het aantal calamiteitenschaden (> 100.000 euro) neemt fors toe.
De resultaten van verzekeraars staan daarnaast ook onder druk door macrofactoren: stijging van de herverzekeringspremie door mondiale calamiteiten, tegenvallende beleggingsresultaten en regeldruk (Solvency II) omtrent het verbeteren van het portefeuille rendement.
Er is sprake van verkrapping van de markt, in de vorm van een afname van het absolute aantal verzekeraars door fusie. Verzekeraars herbezinnen zich op portefeuilles. Dit betekent dat een deel van de verzekeraars afstapt van de groot-zakelijke markt, dan wel specifieke klantsegmenten of type verzekeringen.
Bij woningcorporaties vertaalt dit zich naar stijgende verzekeringskosten, een verschuiving van premie naar meer eigen risicodragerschap, meer dossiervorming rondom het bezit (taxatie en inspectie) en meer verplichte aandacht voor risicomanagement en preventie.
De verzekeraar wil steeds meer informatie van uw bezit ontvangen. Uw interne vastgoedadministratie zal hierop moeten aansluiten.
Niet-taxeren van BOG/MOG/ZOG leidt steeds vaker tot verlies van de garantie tegen onderverzekering. Het tijdig en passend organiseren van taxaties wordt dus van steeds groter belang.
Het sluitstuk van de risicoketen wordt gevormd door preventiebeleid en het communiceren van de resultaten hiervan.
Bent u benieuwd hoe u via onze vernieuwde inspectie- en preventiedienstverlening grip kan krijgen op uw schadelast? Start nu met preventie